Wie zijn wij?
Huurdersorganisatie Volkshuisvesting Arnhem, de Hovar, is op 1 september 2017 opgericht als een zelfstandige organisatie voor en door huurders van Volkshuisvesting Arnhem (VHA).
Een huurdersorganisatie is een wettelijk verplichte organisatie voor elke woningcorporatie. Zij heeft een andere rol en meer bevoegdheden dan bijvoorbeeld bewonerscommissies. De Hovar behartigt de belangen van de huurders en heeft hiervoor regelmatig overleg met Volkshuisvesting en met de Gemeente Arnhem. Het doel is om een volwaardige gesprekspartner en/of aanspreekpunt te zijn voor de VHA en voor de gemeente. Daarbij willen wij een draagvlak creëren bij de bewoners door een goede samenwerking met de diverse commissies.
Wat doen wij?
HOVAR is een onafhankelijke organisatie en behartigt de gemeenschappelijke belangen van huurders van Volkshuisvesting. Hierbij is de woon- en overlegwet leidend. Wij denken mee over wonen en huren in Arnhem. We houden de vinger aan de pols: zijn er genoeg woningen voor minima, senioren en studenten? Wat is een levensloopbestendige woning en voldoet deze aan alle eisen voor senioren? Hoe zit het met de milieueisen, warmte en energie? We adviseren de woningbouwcorporatie gevraagd en ongevraagd en praten mee als gemeente, woningcorporatie en huurdersorganisaties gezamenlijk hun jaarlijkse plannen opstellen. Wij kunnen/mogen geen individuele vragen in behandeling nemen.
In English:
HOVAR is an independent organisation and represents the common interests of tenants of Volkshuisvesting Arnhem. The housing and consultation law is guiding in this matter. We help think about living and renting in Arnhem.
We stay on top of things. For instance: Is there enough housing for the low- and middle income class, seniors and students? What is adequate housing and does it meet all requirements for seniors? What about environmental requirements, heating and energy? We advise the social housing corporations solicited as well as unsolicited. We actively take part in the conversation between representatives from city hall, housing corporations and tenant organisations in Arnhem when they draw up their annual plans. We can’t process any individual questions or claims.
Werkgroepen
Hovar bestaat uit een bestuur, met daaronder werkgroepen die gaan over bepaalde thema’s. Deze werkgroepen zijn meestal voor een bepaalde tijd per jaar actief met betrekking tot een onderwerp. In deze periode krijgen de leden alle benodigde informatie over dat onderwerp. Vervolgens bepaalt de werkgroep met elkaar een standpunt of advies over dat onderwerp, dat wordt voorgelegd aan Volkshuisvesting.
Denk daarbij aan de volgende onderwerpen:
Stedelijk overleg prestatieafspraken, Onderhoud en renovatie, Energiebesparing en duurzaamheid, Leefbaarheid en woonomgeving
In een werkgroep:
– Ben je aanwezig tijdens de bijeenkomsten
– Ontmoet je gelijkgestemde mensen
– Bepaal jij welke bijdrage je levert en hoe je dat doet
– Is er ook tijd voor een hapje en een drankje
– Bereik je iets waar alle huurders blij mee zijn!
Tot slot: iedere huurder is belangrijk voor de Hovar, dus willen wij graag van de huurders horen wat zij van belang vinden. Het maakt niet uit of je veel weet over een onderwerp of juist weinig, wat van belang is voor ons is dat jij huurder bent van Volkshuisvesting.
Je bent daarmee een praktijk kenner: jij weet hoe het is om in een woning te wonen van Volkshuisvesting.
Stedelijk overleg over prestatieafspraken
Sinds de nieuwe Woningwet (2015) zijn huurdersorganisaties officieel overlegpartner geworden over de prestatieafspraken. Dit zijn afspraken waarin wordt vastlegt wat de gemeente, de corporaties en de huurdersorganisaties zullen doen om het wonen in de stad beter te maken.
Deze afspraken gaan bijvoorbeeld over:
– Hoeveel woningen worden bijgebouwd en waar;
– Welke huurprijzen deze woningen gaan krijgen;
– Wat de jaarlijkse huuraanpassing zal zijn;
– Wat de corporaties aan energiebesparende maatregelen gaan aanbrengen in hun woningen en hoe de gemeente hierbij gaat helpen;
– Wat de corporaties, gemeente en huurdersorganisaties zullen bijdragen aan de leefbaarheid in de wijken.
Allemaal belangrijke onderwerpen waar de gemeente, alle woningcorporaties en alle huurdersorganisaties afspraken over maken met elkaar.
Voor huurdersorganisaties is het dus heel belangrijk om aan de overlegtafel te zitten en zo hun invloed uit te oefenen.
Heb jij interesse in dit onderwerp en wil je aan de werkgroep “Prestatieafspraken” deelnemen of zitting nemen in het bestuur?
Stuur dan een e-mail met je gegevens naar: info@hovar.nl